Jayden en Jayden: baby’s met dezelfde naam geboren op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis
uit de serie toeval
Jayden en Jayden: baby’s met dezelfde naam geboren op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis
Moniek en Michael van Mourik: We kozen Jayden vanwege de naam van onze andere zoon: ‘Jayden en Lesley’: een mooie combi toch?

Joyce en Stefan van Mourik: Het ging ons in eerste instantie om die beginletter J. Joyce’ ouders hebben beiden een naam die zo begint – en Joyce zelf ook natuurlijk. Een standaardnaam wilden we niet, en zo kwamen we op Jayden.

Michael: Ik werkte destijds in de C1000 in onze woonplaats Waddinxveen, waar klanten recht hadden op een baby-cadeaudoos als ze het geboortekaartje meebrachten van hun pasgeboren kindje. Een paar dagen nadat Moniek bevallen was, kwam er een collega naar me toe en die zei: ‘Er is nu toch zoiets raars gebeurd. Er meldde zich een meneer voor die doos, en zijn zoon had precies dezelfde naam als die van jullie.’ Bij thuiskomst wilde ik het Moniek vertellen, maar die had net een soortgelijk verhaal te horen gekregen op het consultatiebureau. De andere Jayden van Mourik bleek drie uur eerder geboren op dezelfde plek: het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. We waren verbijsterd.

Joyce: Nee, we zijn geen familie. We zagen Moniek en Michael voor het eerst in ons leven op het gemeentehuis. De ambtenaren daar hadden ons gebeld. Ze zeiden: we moeten even praten, want twee jongetjes met de naam Jayden van Mourik met twee identieke geboortedata en woonplaatsen, dat gaat problemen opleveren. Alle gegevens zijn in Nederland gekoppeld aan naam en geboortedatum. Als die overlappen of gelijk zijn, kan dat een administratieve chaos opleveren.

Moniek: Aanvankelijk vonden we het wel grappig allemaal, maar al snel drong de ernst van de situatie tot ons door. Wat als een van de twee iets op z’n kerfstok zou krijgen, of er raken bloedzakjes verwisseld? Wij kozen ervoor de naam Michael toe te voegen aan Jaydens geboortenaam: Michael Jayden, naar zijn vader.

Joyce: Bij ons werd het Jayden Johannes, naar de overleden broer van Stefan. Ergens wel mooi, zo’n vernoeming, maar voor ons had het niet gehoeven. We hadden niet voor niks maar één enkele naam gekozen. Over Jayden hadden we maanden kunnen denken, maar dit moest ineens zó snel.

Michael: En toen kwam de media erbij. De gemeente vroeg of ze misschien een foto mochten maken voor het lokale krantje, De Waddinxvener. Dat vonden we prima. Toen was er opeens sprake van dat het in de regionale editie van het AD zou komen, alleen, het AD vond het zó’n leuk verhaal dat ze het opnamen in hun landelijke edities en op Facebook. Voor we het wisten had dat bericht ruim 17.000 likes en had iedereen een mening over ons. Vervolgens kwamen we nog op tv ook.

Joyce: Wel een beetje veel allemaal als je net bent bevallen.

Stefan: Achteraf was de naamswijziging misschien ook niet nodig. We zijn vrij snel uit Waddinxveen vertrokken. Daartoe hadden we rond de bevalling ook al plannen, maar we wisten niet hoe snel het zou gaan allemaal.

Moniek: Bij de geboorte wisten we niet eens dat het een jongetje zou worden. We hadden ook nog een meisjesnaam in reserve. Welke? Ehm …

Michael: Dat houden we nog even voor onszelf, haha. Je weet maar nooit.

andere verhalen uit de serie toeval