Nick van Dam
uit de serie toga
Nick van Dam
• Sinds 2016 hoogleraar ‘Corporate Learning & Development’ (Nyenrode)
• In de toga: Kuifje en Bobbie

“Eigenlijk wilde ik Kuifje worden: als journalist de hele wereld over reizen, avonturen beleven en verslag doen van mijn belevenissen”, zegt Nick van Dam. Het lot stak daar een stokje voor: hij werd uitgeloot voor de school voor journalistiek en besloot zich in te schrijven voor een studie economie. Toen Van Dam na zijn afstuderen kwam te werken op het interne opleidingscentrum van een internationaal automatiseringsbedrijf, beviel hem dat gelijk: “Ik merkte dat ik het heel leuk vond mensen verder te helpen in hun leven en hun werk – ik zeg altijd: om de beste versie van jezelf te worden.”

Van Dam werd via extra studies en veel praktijkervaring expert op het gebied van ‘leren en ontwikkelen’. Inmiddels is hij bij het adviesbureau McKinsey wereldwijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mensen binnen de firma , is hij als gasthoogleraar verbonden aan universiteiten in Pennsylvania en Madrid, en vorig jaar kwam daar het hoogleraarschap op Nyenrode bij – het ambt waarvoor hij de toga liet maken.

Wie kijkt naar de technologische ontwikkelingen van de laatste decennia – internet, smartphones, robots – ziet al snel dat de vernieuwingen elkaar in steeds sneller tempo opvolgen. Tel daarbij op dat mensen steeds langer moeten werken, en het is volgens Van Dam zonneklaar: blijven leren is voor werknemers belangrijker dan ooit. “Mijn zoon van 20 zal minstens tot zijn 72ste moeten werken. Daarmee bevindt hij zich zo’n 50 jaar op de arbeidsmarkt, terwijl de technologie maar blijft veranderen. Banen zullen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan. Naar schatting tweederde van de huidige basisschoolleerlingen krijgt ooit een baan die nu nog niet bestaat. Wie zich niet ontwikkelt, loopt kans zichzelf buitenspel te zetten.”

Een belangrijke belemmering om te blijven leren, is angst voor het onbekende: “Leren doe je vaak pas als je buiten je eigen vertrouwde wereldje stapt, en sommige mensen hebben daar moeite mee. Bij Nyenrode denken we na over de vraag hoe we mensen net dat zetje in de goede richting kunnen geven.”

Anders dan wetenschappers tot relatief kort geleden dachten, kan dat leren tot hoge leeftijd doorgaan: “Uit hersenonderzoek blijkt dat je brein flexibel is, en tijdens je leven kan veranderen zolang je openstaat voor nieuwe impulsen. Als je op latere leeftijd iets leert, kunt je juist heel goed allerlei dwarsverbanden leggen tussen verschillende kennisgebieden en je eigen levenservaringen.” Hoewel Van Dam officieel geen journalist is geworden, zijn de dromen van weleer wel degelijk uitgekomen: “Ik zit de helft van de tijd in het buitenland en ik schrijf veel boeken, ook voor het grote publiek. Als ik dan een cappuccino zit te drinken op mijn vaste adresje in Central Park, en wat in mijn notitieblok krabbel, dan voel ik me toch een beetje Kuifje in Amerika.”

andere verhalen uit de serie toga