Kelly Bloemhof en Anastasiya Koptyeva
uit de serie verbonden in inkt
Kelly Bloemhof en Anastasiya Koptyeva
Zullen we het hoofdje misschien ovaal maken?”, vraagt tatoeëerder Tony Bilecky als hij de wensen van zijn twee giechelende klanten beluistert. “Dat staat mooier op een teen dan zo’n rond koppie.” Tony vierde onlangs zijn veertigjarige jubileum als tatoeëerder, en heeft over klandizie niet te klagen: tot het voorjaar is zijn tattooshop East Side Tattoo volgeboekt.

Kelly Bloemhof (31) en Anastasiya Koptyeva (28) vinden alle suggesties prima. Het is voor geen van beiden hun eerste tattoo, en ze gaan er losjes mee om. “Hij wordt vast mooier dan de tattoos die ik al heb”, zegt Anastasiya als ze een lusteloos vruchtje op haar pols laat zien, “en ik hóú niet eens van aardbeien!”

Dat ze een smiley nemen staat al vast, maar welke precies weten ze nog niet als ze nog even snel hun sigaret oproken voor de tattooshop. Ze hebben de keuze uit vijf. Anastasiya’s vriend van twee jaar terug tekende die toen op alle vijf haar tenen. Kelly zoekt de foto terug in haar mobiel: “Samen waren we de drie musketiers. Selwyn was Anastasiya’s vriend maar we waren altijd samen. Hij gaf ons kledingadvies, vijlde onze nagels, maakte smoothies en soms zaten we met z’n drieën op de bank film te kijken.”

Anastasiya: “Ik ontmoette hem op een workshop naaktmodellen tekenen. Ik had die workshop al heel vaak gegeven, meestal voor vrijgezellenfeestjes. Ik kreeg deze keer een mannelijk model toegewezen, dat zich naturel en zonder enige schaamte door de ruimte bewoog - hij genoot van alle aandacht. Hij zat enorm met me te flirten. Ik dacht dat hij te jong was voor mij, maar hij zei iets ouder te zijn. Toen we eenmaal wat hadden, bleek dat hij twee jaar bij zijn leeftijd had opgeteld omdat hij wist dat hij anders geen kans maakte.”

Kelly: “Toen ik Selwyn ontmoette, was het of ik hem al jaren kende. Hij was zo iemand waar iedereen gelijk gek op is: charmant - niet om mensen te versieren, maar om ze een goed gevoel te geven.”

Anastasiya: “Mijn ex-vriendje zei: ‘Ik vind het niet leuk dat je met een ander bent, maar dit is wel een toffe gast.’ Selwyn was altijd zó vrolijk dat ik weleens dacht: hoe doet hij dat?”

Op een dag maakte Selwyn een vermoeide, wat ziekige indruk. Het was de week waarin Anastasiya met haar moeder naar een concert van Bon Jovi ging, in Londen: “Onze favoriete band - ik was zó blij dat ik er kaartjes voor had kunnen bemachtigen. Op Facebook schreef ik dat het de mooiste dag uit mijn leven zou worden. Selwyn had de kaarten boven mijn bed gehangen zodat ik er elke avond naar kon kijken. Maar eenmaal in Londen kreeg ik vreemde apps van hem.”

Twaalf XTC-pillen

Er volgden allerlei berichten van anderen tijdens het concert waaruit bleek dat hij drugs had genomen, en dat er politie en een ambulance waren gekomen, maar er waren ook sussende berichten: het leek mee te vallen. Anastasiya: “Ik maakte me er niet echt druk om, tot de volgende ochtend. Toen belde zijn broer: ‘Selwyn is dood’, zei hij. Hij bleek twaalf xtc-pillen te hebben genomen, met twee opeenvolgende hartstilstanden als gevolg.”

Kelly: “Mijn eerste reactie was: boosheid. Mijn oma lag op dat moment op sterven, en zij vocht ertegen. En hij, met z’n hele leven voor zich deed het zélf.”

Anastasiya: “Hij bleek gegoogeld te hebben hoe hij het het beste kon aanpakken. Uit de zoekgeschiedenis op zijn telefoon bleek dat hij al lang bezig was met de voorbereidingen. Hij had het helemaal gepland.”'

Kelly: “De eerste periode hebben Anastasiya en ik veel tijd doorgebracht samen. We zijn gaan sporten, wandelen, en we kwamen vaak in de kerk. Niet omdat we religieus zijn, maar om Selwyn te herdenken. Vroeger kon ik me nooit voorstellen dat er dingen zó erg zijn dat je de dood zou verkiezen. Maar door het er veel over te hebben zijn we een beetje gaan begrijpen dat iemand, die vrolijk is en op een bepaalde manier gelukkig, toch niet meer verder kan leven.”

Anastasiya: “Het was altijd druk in zijn hoofd. Nooit een moment rust. En pillen wilde hij er niet voor. Hij was bang af te vlakken.”

Kelly: “Wat hem mooi maakte, brak hem uiteindelijk op.”

Direct na de uitvaart namen ze zich voor om een van de vijf tenen-smileys te laten tatoeëren en vandaag, ruim twee jaar na dato is het zover: “Omdat er zoveel mooie herinneringen zijn”, zegt Kelly. Het wordt de smiley die z’n tong uitsteekt. “Dat is de vrolijkste.”

andere verhalen uit de serie verbonden in inkt