Marco werd Noureddine in 2005
uit de serie whats in a name
Marco werd Noureddine in 2005
Nadat ik in 2004 moslim was geworden, heb ik nog een jaar Marco geheten. Als je oorspronkelijke naam geen beledigende, oorlogszuchtige of godslasterlijke betekenis heeft, dan is er geen islamitische plicht om die te veranderen. Ik wilde echter graag een nieuw begin maken. Daarnaast vond ik het ook fijn om het de oudjes in de moskee gemakkelijk te maken door een Arabische naam aan te nemen.

Met zorg en aandacht zocht ik een paar namen uit. Die legde ik voor aan de moeder van de Zuid-Afrikaanse bevriende familie die mij aanvankelijk in contact had gebracht met de islam. Zij vond Noureddine wel passen. Gelukkig, dat was ook mijn eigen favoriet.

De betekenis van Noureddine is ‘licht van het geloof’. Ik had er aanvankelijk wel bedenkingen bij, want was het niet te protserig? Alsof ík dat licht zou zijn. Maar de naam was vooral bedoeld als streven, niet als beschrijving: ik wil zo licht en zuiver mogelijk door het leven.

Er zijn allerlei schrijfwijzen van de naam, Nourdin is bijvoorbeeld een heel populaire. Maar Noureddine doet met de dubbele d meer recht aan de Arabische medeklinkerverdubbeling die ontstaat bij deze samenstelling. En met die extra lettergreep zingt de naam wat meer: de klanken worden zachter – bijna vrouwelijk, wat ik ook prima vind. Ik was verkocht toen ik hoorde dat Norden in het oud-Noors staat voor ‘iemand uit het noorden’. Dat slaat natuurlijk óók op mij: een noordeling te midden van een traditie die wortelt in het Midden-Oosten.

Ik wilde het niet halfslachtig doen: alleen Noureddine in de moskee, en Marco daarbuiten – dat was me te schizofreen. Nee, het moest overal en ook zo snel mogelijk Noureddine worden. Ik liet het zelfs in mijn paspoort wijzigen – iets wat ik niemand zou aanbevelen: het kostte me uiteindelijk 1100 euro. Het is ook nogal wat: je naam moet overal aangepast worden: bij de burgerlijke stand, de Belastingdienst, je zorgverzekering, noem maar op.

Bij vrienden en familie was ik aanvankelijk wat te rigide met het invoeren van mijn nieuwe naam. Nu maakt het me minder uit en heb ik spijt van die rigiditeit. Marco, Noureddine, Nour, Dinus … ik luister overal naar.

andere verhalen uit de serie whats in a name