Jessica werd Nicole in 2006
uit de serie whats in a name
Jessica werd Nicole in 2006
Tegen de meeste mensen heb ik altijd gezegd dat ik geen Jessica meer wilde heten omdat ik slis, maar de echte reden lag ergens anders: in mijn moeilijke jeugd. Mijn vader was een nare, egoïstische man, die keuzes in zijn leven heeft gemaakt, waar veel mensen de dupe van zijn geworden. Zelf was ik eigenlijk voortdurend bang voor hem. En mijn naam sprak hij vaak sarrend uit: “Jessicaaahaaa.”

Op mijn dertiende bladerde ik door het Nieuwe Testament en kwam toen het verhaal tegen van Saulus, die na zijn doop Paulus ging heten om een nieuw begin te markeren. Hoewel ik helemaal niet gelovig ben, sprak dat verhaal me tot de verbeelding, en ik dacht: dat kan ik ook. Ik koos voor mijn tweede geboortenaam Nicole: die vond ik kort, krachtig en vrolijk klinken en een mooie bijkomstigheid was dat mijn kleurrijke opa Nico heet. Ik probeerde de naam uit in de nieuwe klas waarin ik terechtkwam en bijna niemand kende, en het werkte direct prima.

Het was niet zozeer dat ik me als Nicole een nieuw persoon voelde; ik was juist meer mezelf. Het werd mijn naam voor de buitenwereld, waarmee ik mijn thuissituatie voor even kon vergeten, en open en spontaan kon zijn. Het veranderde natuurlijk niets aan wat er zich achter gesloten deuren afspeelde, maar toch voelde die andere ‘ik’ als een bescherming tegen de dreiging thuis.

Lang was ik in het ouderlijk huis nog Jessica, de naam die stond voor mijn geslotener zelf. Mijn moeder vond het moeilijk me anders te gaan noemen, omdat ze Jessica zo mooi vond. Maar nu zij heeft gemerkt dat ik me als Nicole zó veel meer geaccepteerd voel, noemt ook zij mij inmiddels zo. Mijn vader zie ik niet meer. Ik ben nog druk bezig met de verwerking van alles, maar ik heb nooit spijt gehad van de naamswijziging. Sterker: het is de beste beslissing geweest in mijn leven. Iedere keer als ik mijn naam hoor, ben ik trots dat ik het heb gedaan en dat het zo goed met me gaat. Ik zou in de toekomst graag bij de Kinderbescherming aan de slag willen als maatschappelijk werkster. Hopelijk kan ik met mijn achtergrond anderen helpen die in vergelijkbare situaties zitten.

andere verhalen uit de serie whats in a name