Annelies werd Jaldhara in 1987
uit de serie whats in a name
Annelies werd Jaldhara in 1987
“Op mijn 27ste ben ik sannyasin geworden bij wat toen nog de Bhagwanbeweging heette. Ik heb toen gelijk een andere naam aangevraagd. Bhagwan koos dan een naam voor je uit die bij je ontwikkeling paste. Een paar weken later kwam er via de Nederlandse postbode een brief uit Poona, de plaats in India waar Bhagwan resideerde. De naam die in de envelop zat, was Ma Prem Jaldhara: ‘een vloeiende stroom liefde’.

Zie je wel, dacht ik toen ik naar dat Prem keek, ik bén liefde! Toch koos ik voor Jaldhara vanwege de klank. Als ik vroeger de telefoon opnam met Annelies, ging de klemtoon aan het einde naar beneden. Het eindigde dus altijd negatief. Maar met die nieuwe naam steeg de toon juist. Jaldhara was voor mij daardoor omgeven met vrolijkheid en goede energie. Kortom, het klopte.

Mijn toenmalige collega’s uit de jeugdbescherming waren niet enthousiast. Ze waren bang dat ik als sannyasin de kinderen zou gaan indoctrineren. Ik was daar gelukkig snel weg. En ook mijn ouders, boeren uit Groningen, begrepen helemaal niets van het sannyasin-ding. Die nieuwe naam vonden ze niet mooi en lastig om te uit te leggen aan anderen. Mijn moeder noemt mij nog steeds Annelies. Behalve als ze met anderen is. Dan zegt ze: “mijn jongste dochter” of toch – maar het blijft ongemakkelijk voor haar – “Jaldhara”.

Eigenlijk is het de bedoeling dat je bij een sannyasin-naam ook je achternaam aflegt, maar in Nederland mag je niet zonder. Nu stel ik me altijd voor met mijn nieuwe voor- en mijn oude achternaam. Zo hou ik het Oosten en het Westen in balans.”

andere verhalen uit de serie whats in a name