Liane werd Dhyana in 2013
uit de serie whats in a name
Liane werd Dhyana in 2013
Ik bevond me op een punt in mijn leven dat er veel veranderd was. Ik had een burn-out overwonnen, en bezocht geregeld de Santo Daime. Dit is een kerk die ceremonies organiseert met ayahuasca, een hallucinogene mix van planten uit het Amazone-gebied, ook wel de liaan van de ziel genoemd. Het drinken van deze heilige drank of thee kan een sterk reinigend, genezend en transformerend effect hebben. Mijn eerste ceremonie was magisch. Ik voelde totale liefde en verbondenheid. Het zou voor mij het startpunt blijken te zijn van een positievere levensfase.

Die nieuwe fase wilde ik bekrachtigen met een nieuwe naam, en op een dag diende die zich aan. Ik las een boek over meditatie waarin ‘dhyana’ ter sprake kwam, dat is het Sanskriet-woord voor een vorm van meditatie die je niet alleen iedere avond op een kleedje uitvoert, maar die je praktiseert als levenshouding. Dat sprak me zó aan, dat ik dacht: dit is mijn nieuwe naam.

Wat ik toen nog niet kon weten, was dat de naam een voorbode zou zijn van nieuwe ontwikkelingen in mijn leven. Een andere mijlpaal was namelijk dat ik stopte met de pil. Ik at al veganistisch en suikervrij, maar ondertussen slikte ik wel kunstmatige hormonen. Mijn lichaam reageerde weldadig op het stoppen. Het leek alsof er een laagje verdween tussen mij en de wereld. Ik hervond het contact met mijn eigen cyclus en de natuur, en ik voelde de seksuele energie plotseling stromen: voor het eerst in twintig jaar werd ik weer eens echt verliefd. Ook verschenen er steeds meer vrouwen en vriendinnen in mijn leven.

In die tijd begon ik me te realiseren dat er in Dhyana ook sterk de naam Diana doorklonk, de Romeinse godin van de Jacht, de Geboorte en de Maan, die met haar nimfen door de wildernis trekt. De vrouwelijke waarden en de band met de natuur waar zij voor staat, passen naadloos in die nieuwe fase in mijn leven.

Achteraf gezien is het wel grappig dat ik als Liane voor het eerst de liaan van de ziel tot me nam en dat ik als Dhyana de Diane-35 pil uit mijn leven bande. Dan blijkt alles ineens met alles samen te hangen.

andere verhalen uit de serie whats in a name